Rouw

Hoewel iedereen op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo rouwt, zijn er ook overeenkomsten. In een rouwproces zijn de volgende onderdelen te herkennen. Als je een dierbare verliest zul je allereerst dienen te aanvaarden dat het verlies de realiteit is: de persoon zal niet meer terug komen. Dit besef van onomkeerbaarheid is nodig om de pijn van het gemis te kunnen voelen. Dit besef doet tegelijk vaak erg veel pijn. Daarna probeer je je geleidelijk aan te passen aan de veranderde omstandigheden. Hoe kun je de draad van het leven voorzichtig weer op pakken?

Rouw hand
Op verschillende punten in dit proces kun je het gevoel hebben dat je vastloopt. Als dat korte periode zijn, dan kom je er uiteindelijk- met behulp van naasten- meestal wel uit. Maar het kan ook dat je écht vastloopt en er niet meer uit komt, ook niet met hulp van je omgeving. Dan is de kans groot dat de rouw gestagneerd is.

Als iemand die dichtbij je staat overlijdt, is dat een afschuwelijk verlies. Wat dan onherroepelijk volgt is een periode met verdriet en wisselende emoties. Soms verloopt de verwerking van een verlies te moeizaam of merk je dat je vastloopt. Voelt het alsof het leven geen zin meer heeft zonder je dierbare? Blijf je maar intens verdrietig na het overleden?  Heb je het gevoel dat je niet verder komt? Dan kan er sprake zijn van gestagneerde rouw.

Rouw 2

Bij gestagneerde rouw zijn de volgende symptomen kenmerkend. Je lijkt maar niet te kunnen aanvaarden dat iemand er echt niet meer is. Je voelt je verdoofd of je gaat je gevoel uit de weg door bijvoorbeeld meer alcohol te drinken of te vluchten in je werk. Mogelijk wordt je (heftig) boos op mensen die er niks mee te maken hebben. Wat ook kan is dat je juist  niet loskomt van het intense verdriet, dat het je niet lukt om je aan het leven zonder je dierbare aan te passen. Je blijft met het verleden bezig en kan de draad van het leven maar niet oppakken.

Als je het gevoel hebt dat het rouwen vastloopt, kan professionele hulp uitkomst bieden. Via deze hulp kan de rouwverwerking actief en gestructureerd aangepakt worden. Zo kan een behandeling helpen om het natuurlijke rouwproces op gang te brengen. Het verlies krijgt een nieuwe betekenis in je leven, waardoor je de draad weer op kunt pakken.

De behandeling van gestagneerde rouw heeft veel overeenkomsten met de behandeling van een trauma.  Het is zelfs zo dat het verlies van een dierbare traumatische kan zijn. Zeker als het overlijden onverwachts gebeurt. Een andere risico factor is als de relatie tussen jou en je dierbare op ’t moment van overlijden niet zo goed loopt, terwijl je wel veel van hem of haar houdt. Vooral op die momenten kan het verlies van een dierbare traumatisch zijn.

In de behandeling verwerk je dit én creëer de ruimte om over dit verlies op een voor jou gezonde manier te rouwen.

Rouw 3