Hypochondrie

Hypochondrie is de angst voor een ernstige ziekte en daaraan te sterven. Je bent dan overgevoeligheid voor lichamelijke verschijnselen. Deze verschijnselen worden geïnterpreteerd als het symptoom van een ernstige ziekte, zoals een hartaanval, kanker of aids. Daarna volgen vaak gedachten hoe je daaraan zou kunnen sterven en mogelijk zelfs wat daarvan het gevolg zou zijn. Dit zijn dus zéér beangstigende gedachten.

Een ander kenmerk van hypochondrie is dat je niet of slechts kort gerustgesteld kunt worden door anderen. Terwijl het meestal zéér moeilijk of onmogelijk is om jezelf gerust te stellen.

Aisha is een 32-jarige bankmedewerkster. Gemiddeld één a twee uur per dag voelt ze aan haar huid of daar mogelijk vreemde knobbeltjes of anders verdikkingen op te voelen zijn. Als ze er één voelt, dan breekt het zweet haar uit en overvalt haar de gedachten dat ze lijdt aan ongeneselijke kanker.  Vaak krijgt ze dan een paniekaanval en breekt het koude zweet haar uit en er staan tranen in haar ogen. Ze kan zich dan niet meer concentreren op waar ze mee bezig is.

Ergens diep in haar achterhoofd weet ze wel dat het niet klopt, waardoor ze zich ook schaamt voor deze gevoelens. Maar wat vooral op de voorgrond staat is een heftige alles overheersende angst.

Als ze thuis is praat haar man lang op haar in om haar gerust te stellen. Soms komt het voor dat hij er een grapje over maakt, waarna ze énorm kwaad kan worden. Het beïnvloedt dus ook haar relatie. Vaak gaat ze naar haar huisarts die haar voor korte tijd gerust kan stellen. Totdat ze het volgende knobbeltje voelt.

Soms kan een behandeling van hypochondrie bijzonder snel verlopen. In die gevallen is het voldoende dat je het mechanisme er achter door hebt, waardoor je in het vervolg jezelf gerust kunt stellen. Vaak met ondersteuning van je naast omgeving. Het is namelijk de bedoeling dat je de geruststelling in jezelf leert vinden in plaats van anderen om geruststelling te vragen.  Als dit lukt, dan kan hypochondrie binnen drie a vier gesprekken als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Vaker is het zo dat er voor een succesvolle behandeling een langere adem nodig is.  Het is daarin van cruciaal belang om de mensen in de omgeving van de cliënt te leren om te stoppen met gerust te stellen. Dat houdt de angst namelijk in stand. Dit is- zeker aan het begin- erg lastig. In de regel gebeurt dit ook niet van het één op andere moment, maar wordt dit geleidelijk aan afgebouwd. Daarnaast is het zo dat het vaak voorkomt dat hypochondere angst als het ware iets ‘overdekt’: het is dan een functionele angst.

Een volgende stap is om hetgeen daar achter zit aan te pakken. Tot slot is het erg belangrijk om goed in kaart te hebben én houden wat je tijdens de behandeling heeft geholpen. Dit zal je namelijk ook in de toekomst kunnen helpen. Met die kennis wordt de behandeling dan ook afgesloten om jezelf zodoende handvatten te geven om permanent effectief met dergelijke klachten om te gaan.